Baler Pepa otaota

E ofo tele le tele o kesi e fa'atau atu ile pusa/lo'ai nai lo le mamafa. O lenei faiga e toetoe lava o taimi uma e le lelei ai.
Ou te manatua se galuega faatino i Wisconsin i ni nai tausaga ua mavae lea na aofia ai le tele o tagata faigaluega o o atu i se faatoaga e fua patele tetele i se fua feaveai. A'o le'i maua le mamafa o pa'u, sa fa'atatau e sui ma tagata e ana bale le mamafa averesi o pa'u e tolu e mamafa i fa'ato'aga ta'itasi.
I le tulaga lautele, e itiiti ifo i le 100 pauna le mamafa o le au faifaatoaga ma le aufaifaatoaga, o nisi taimi e sili atu ma o nisi taimi e itiiti ifo nai lo le mamafa moni o le bale. Ua fa'ailoa mai e le 'aufai feso'ota'iga e tele lava le eseesega e le gata i le va o fa'ato'aga, ae fa'apea fo'i i le va o pa'u e tutusa le lapopoa mai fa'ato'aga eseese.
A'o avea a'u ma sui fa'alauiloa, sa ou fesoasoani e fa'amaopoopo se fa'atautu'i o vaomago lelei fa'amaonia i masina uma. O le a ou aoteleina i'uga o le fa'atautu'i ma lafo i luga ole Initaneti.
O nisi tagata fa'atau oloa latou te mana'o e fa'atau atu vaomago i bale nai lo tone. O lona uiga e tatau lava ona ou fuaina le mamafa o le bale ma liliu i se tau i le tone, aua o le ala lena e lipotia ai taunuuga.
I le taimi muamua sa ou fefe e fai lenei mea, aua ou te le talitonu i taimi uma i le saʻo o aʻu mate, o lea sa ou fesili ai i nisi o faifaatoʻaga po o le a so latou manatu. E pei ona e faʻamoemoeina, o le eseesega i le va o tagata ou te faʻatalanoaina e foliga mai e tele, o lea e tatau ai ona ou mateina po o le a le faʻatusatusaga e sili ona latalata. O nisi taimi e taʻu mai e le au faʻatau ia te aʻu o le toʻatele o tagata latou te manatu faatauvaa i le mamafa o le paʻu, o lea latou te fiafia e faʻatau atu i totonu o paʻu pe a mafai.
I le faʻaogaina, o le tele o le paʻu e aʻafia ai le mamafa o le paʻu, ae o le mea e mafai ona le amanaiaina o le tikeri o le suiga e tupu pe a na o le 1 futu le lautele pe faʻateleina le lautele i le 1 futu. O mea mulimuli e sili ona eseese.
O le 4' lautele, 5' le lautele (4x5) bale e maua ai le 80% o le voluma o le 5x5 bale (silasila i le laulau). Ae ui i lea, o le 5x4 bale e naʻo le 64% le voluma o le 5x5 bale. O nei pasene ua liua foi i se eseesega i le mamafa, o isi mea e tutusa.
O le mamafa o le bale e iai foi sona sao taua i le mamafa mulimuli o le pa. E masani lava 9 i le 12 pauna ile kupita vae. I totonu o le 5x5 bale, o le eseesega i le va o le 10 ma le 11 pauna i sikuea sikuea o mea mamago i le 10% ma le 15% susu maualuga e sili atu i le 100 pauna i le bale. A fa'atauina le tele-ton lot, o le 10% fa'aitiitiga i le mamafa o vaega ta'itasi e mafai ona o'o atu ai i le tele o gau.
E a'afia ai fo'i le mamafa ole pa'u ole susū ole pa'u, ae i se tulaga la'ititi nai lo le mamafa ole bale, se'i vagana ua mago tele pe susu le pa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le susu o loʻo i totonu o pusa faʻapipiʻi e mafai ona ese mai le 30% i le sili atu i le 60%. A fa'atau pa'u, e masani lava ose manatu lelei le fuaina o pa'u pe fa'ata'ita'i mo le susu.
O le taimi o le faʻatau e aʻafia ai le mamafa o bale i ni auala se lua. Muamua, afai e te faʻatauina paʻu mai le nofoaga, atonu e maualuga atu le susu ma le mamafa nai lo le teuina i totonu o se faleteuoloa. E masani fo'i ona maua e le au fa'atau le leiloa o mea mamago pe afai e fa'atau vave pe a uma ona oomi. Ua fa'amauina lelei su'esu'ega o tupe gau e mafai ona maua mai i lalo ifo o le 5% i le sili atu i le 50%, fa'atatau i le auala e teu ai.
Ole ituaiga fafaga e a'afia ai fo'i le mamafa ole pa'u. O pa'u vaomago e masani ona mama i le mamafa nai lo pa'u pi e tutusa le lapopo'a. E mafua ona o leki e pei o le alfalfa e sili atu ona mafiafia nai lo mutia. I le suʻesuʻega a Wisconsin na taʻua muamua, o le averesi o le mamafa o 4x5 pi pi e 986 pauna. I le faʻatusatusaga, o le paʻu tutusa e tutusa lona mamafa e 846 pauna.
O le matua o le laau o le isi lea mea e aafia ai le mamafa o bale ma le mamafa mulimuli. E masani ona sili atu le teuina o laulaau nai lo o la'au, o lea a o'o ina matutua la'au ma fa'atupula'ia le fua fa'atatau o la'au ma lau lau, e fa'aitiitia le mafiafia ma fa'aitiitia le mamafa.
Ma le mea mulimuli, e tele faʻataʻitaʻiga o balers o vaitausaga eseese. O lenei fesuiaiga, faʻatasi ma le poto masani a le tagata faʻatautaia, e faia ai isi suiga i le talanoaga o le mamafa ma le mamafa. O masini fou e mafai ona gaosia faʻamau sili atu nai lo le tele o masini tuai.
A fua i le numera o fesuiaiga e iloa ai le mamafa moni o se pa'u, matemate pe fa'atau pe fa'atau atu pa'u ta'amilosaga tetele e fa'atatau i le mamafa e mafai ona maua ai fefa'ataua'iga i luga atu po'o lalo ifo o tau maketi. E mafai ona taugata tele lenei mea mo le faʻatau poʻo le faʻatau, aemaise lava pe a faʻatau se numera tele o tone i luga o se vaitaimi.

https://www.nkbaler.com
O le fuaina o pusa lapotopoto atonu e le faigofie e pei o le le mamafa, ae i ni tulaga seasea e le mafai ona ausia le mamafa o le pa. Soo se taimi lava e te faia ai se fefaʻatauaʻiga, faʻaalu le taimi e fua ai le paʻu (atoa pe vaega).

 


Taimi meli: Aukuso-14-2023